Energielabel C voor kantoren in Nederland

Energielabel C voor kantoren in Nederland

Sinds 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw groter dan 100m2 Energielabel-C of beter hebben. (In artikel 5.11 van het Bouwbesluit en – na invoering van de Omgevingswet – in artikel 3.87 van het Bbl ) Dit betekent concreet dat per jaar de primaire fossiele energie maximaal 225 kWh per m² mag zijn. Deze maatregel is volgens de Nederlandse overheid een cruciale stap in de richting van duurzaamheid en energie-efficiëntie. Maar hoe wordt dit gehandhaafd en zijn er uitzonderingen? Dat lees je in dit artikel.

Wat is Energielabel C?

Energielabel C is een classificatie die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Het varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Kantoren met Energielabel C scoren redelijk efficiënt, wat betekent dat ze minder energie verbruiken en lagere kosten met zich meebrengen.

Op 1 januari 2021 is de rekenmethodiek van het energielabel gewijzigd. De EPC / EI-methodiek (op basis van de NEN 7120) is komen te vervallen. Hiervoor in de plaats komt de indicator “primair fossiel energiegebruik” (de BENG 2-eis), waarbij energielabel C een maximum heeft van 235 kWh/m2 per jaar.

Heb je een geldig label op basis van de oude NEN 7120-methodiek? Dit label is nog 10 jaar na de uitgiftedatum geldig en voldoet aan de verplichting voor label C als de EI ten minste 1,3 is. In dat geval hoef je geen nieuw label aan te vragen om aan de vereisten in 2023 te voldoen.

Energielabel C kantoren

Handhaving van Energielabel C

De handhaving van deze verplichting wordt serieus genomen. Kantoren die niet aan de Energielabel C-eis voldoen, kunnen boetes en dwangsommen opgelegd krijgen. Bovendien kan het niet voldoen aan de norm van invloed zijn op de waarde en verhuurbaarheid van het gebouw.

Handhaving gebeurt door de plaatselijke gemeente waar het pand zich bevindt. De gemeenten werken samen met het informatiepunt Leefomgeving dat ondersteuning biedt bij de uitvoering van de Omgevingswet.

Uitzonderingen Energielabel C voor kantoren

Wanneer een kantoorgebouw wordt gebruikt, is het in principe verplicht dat het kantoor beschikt over energielabel C of beter. Wel zijn er een aantal uitzonderingssituaties. Deze hebben we voor je opgesomd.

  • Klein kantoorgebouw met een gebruiksoppervlakte van <100 m²
    Het gebruiksverbod is niet van toepassing wanneer de gebruiksoppervlakte (GO) voor kantoorfuncties en nevengebruiksfuncties minder is dan 100 m² (artikel 3.87, lid 3, Bbl). Als er meerdere kantoorruimtes in één gebouw zijn, moeten de gebruiksoppervlaktes hiervan (inclusief nevengebruiksfuncties) worden opgeteld. Dit voorkomt dat het gebouw wordt opgedeeld in delen kleiner dan 100 m².
  • Gemengd gebouw met <50% kantoorfunctie
    Voor een kantoorgebouw waarbij het gebruiksoppervlakte (GO) voor kantoorfuncties minder dan 50% van het totale gebruiksoppervlakte van het gebouw beslaat (artikel 3.87, lid 2, Bbl), is het gebruiksverbod niet van toepassing. Dit geldt voor gebouwen met diverse gebruiksfuncties.
  • Gebouw met specifieke eigenschappen
    Een uitzondering geldt voor kantoorgebouwen die niet onder de labelplicht vallen, omdat ze vallen onder een categorie zoals bedoeld in artikel 6.28, Bbl (zie artikel 3.87, lid 4, Bbl). De verschillende categorieën worden hieronder uitgelegd.
    – Monumenten
    – Als het kantoorpand leeg staat.
    – Kantoren in gebouwen die tijdelijk in gebruik zijn (minder dan 2 jaar).
    – Gebouwen die worden onteigend of aangekocht in het kader van de Onteigeningswet zijn uitgezonderd van het gebruiksverbod. 
    – Gebouwen die geen energie verbruiken om het binnenklimaat te regelen, vallen niet onder het gebruiksverbod.
  • Hardheidsclausule: te dure maatregelen
    De energielabel C-verplichting bevat een hardheidsclausule om te voorkomen dat er in bepaalde gevallen onredelijk hoge investeringen worden gevraagd. De eigenaar moet aantonen dat alle vereiste maatregelen zijn genomen met een terugverdientijd van maximaal 10 jaar. Daarnaast moet er een geldig energielabel zijn opgesteld op basis van deze maatregelen
Zonnepanelen zakelijk

“Naast dat zonnepanelen bijdragen aan het verduurzamen van een kantoorpand heeft het ook veel financiële voordelen. ”

In 4 stappen naar Energielabel C of beter

Ben je eigenaar van een kantoorpand en weet je niet of jouw pand een energielabel heeft of voldoet jouw pand nog niet aan de nieuwe vereisten? Check dan eerst EP-Online, de officiële landelijke database waarin de energielabels van gebouwen terug te vinden zijn. Staat het pand hier niet tussen of is het energielabel te laag, neem dan de volgende stappen om het kantoor naar Energielabel C of beter te tillen. 

  1. Vraag advies van een energieadviseur
    Een energieadviseur bekijkt je pand zowel van binnen als van buiten en inventariseert alle mogelijkheden om het te verduurzamen. Het advies kan bijvoorbeeld zijn om wanden en vloeren te isoleren, of om zonnepanelen te laten plaatsen. De energieadviseur stelt een energierapport op waarin staat wat de kosten zijn voor het uitvoeren van het advies. Op basis daarvan kun je beslissen welke aanpassingen je in je pand wilt laten maken en in welke volgorde je dat wilt doen. 
  2. Verken de financiële subsidies en regelingen
    Om te verduurzamen, zijn er verschillende subsidies en fiscale regelingen beschikbaar waar je gebruik van kunt maken. Wij schreven een blog over duurzaamheidssubsidies voor bedrijven. 
  3. Neem maatregelen
    Zorg dat je het advies van de energieadviseur zo snel mogelijk uitvoert zodat je snel voldoet aan Energielabel C verplichting.
  4. Laat een nieuw energielabel opstellen 
    Laat een gecertificeerd energieadviseur het nieuwe label vaststellen en registeren.

Deel dit artikel

De duurzaamheid van jouw kantoor verbeteren met zonnepanelen?

Zonnepanelen zakelijk

Geschreven door

Christopher van de Mortel

Christopher van de Mortel

Elektrotechnisch installateur bij VDM Elektrotechniek

Christopher van de Mortel

Christopher van de Mortel

Elektrotechnisch installateur bij VDM Elektrotechniek

Bekijk ook eens