Zijn zonnepanelen anno 2024 nog een slimme investering of beter wachten?

Zijn zonnepanelen anno 2024 nog een slimme investering of beter wachten?

Door alle artikelen zou je kunnen denken dat de investering in zonnepanelen niet de moeite waard meer is, maar dat is zeker niet het geval. In dit artikel leggen we je uit wat de impact is van de recente veranderingen op het rendement van zonnepanelen. Ondanks een afbouw van de salderingsregeling blijven zonnepanelen enorm interessant met een gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar maak je een rendement van 15 tot wel 20% op de investering. Bij VDM Solar B.V. hebben we de ontwikkelingen op een rij gezet.

Inhoudsopgave

Afbouw van de salderingsregeling

De salderingsregeling is voor woningeigenaren een belangrijke reden om te investeren in zonnepanelen. Via deze regeling verminder (saldeer) je met de opgewekte energie de rekening van de verbruikte energie. De aangekondigde afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 zorgt bij veel woningeigenaren voor onzekerheid. Ieder jaar kunnen huishoudens (en kleine bedrijven) iets minder salderen, tot 0% in 2031.

  • 2024: 100%
  • 2025: 64%
  • 2026: 64%
  • 2027: 55%
  • 2028: 46%
  • 2029: 37%
  • 2030: 28%
  • 2031: 0%

Ook zonder salderingsregeling verdienen zonnepanelen zich snel terug. De gemiddelde terugverdientijd is 7 jaar waarbij de zonnepanelen gemiddeld tot wel 25 jaar meegaan. Dit blijkt uit onderzoek van TNO. Ons advies is daarom aan woningeigenaren om niet meer panelen aan te schaffen dan zij werkelijk nodig hebben voor hun elektriciteitsverbruik, om ervoor te zorgen dat de investering de moeite waard blijft en zich kan terugverdienen in gemiddeld 7 jaar.

zonnepanelen slimme investering 2024

Terugleverkosten energieleveranciers

In de media is er momenteel veel aandacht voor energieleveranciers die extra kosten rekenen voor de stroom die wordt teruggeleverd. Een gemiddeld huishouden levert jaarlijks tussen de 1000-2000 kWh terug zodat de terugleverkosten maximaal een bedrag van € 150 incl. btw bedragen. Om teruglevering te beperken adviseert VDM Solar haar klanten altijd om apparatuur slim in te regelen zodat deze op momenten dat via zonnepanelen stroom wordt opgewekt, juist stroom verbruiken.

Verduurzamen vastgoed
investering zonnepanelen 2024

“Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At”

Lagere terugleververgoedingen energieleveranciers

In 2024 ontvang je gemiddeld € 0,05 cent tot € 0,09 cent vergoeding per extra kWh die je terug levert aan het energienet. De vergoeding verschilt per energieleverancier. De hoogste terugleververgoeding voor een vast contract krijg je momenteel (januari 2024) bij Eneco en Oxxio namelijk € 0,09 cent per kWh.

Momenteel is er een voorstel wetswijziging, dat hoort bij de afbouw van de salderingsregeling, waarin wordt aangestuurd dat de terugleververgoeding tenminste 80% van het teruglevertarief moet bedragen. Dit betekent dat, als dit voorstel wordt aangenomen, een zonnepaneleneigenaar 80% van het tarief ontvangt dat normaal wordt betaald voor de elektriciteit. In januari 2024 bedraagt dit gemiddeld € 0,36 cent per kWh, dus zou dit uitkomen op een gemiddelde terugleververgoeding van € 0,25 cent per kWh.

Zijn zonnepanelen in 2024 nog een goede investering?

Het is zeker een slimme keuze om in 2024 nog te investeren in zonnepanelen. Omdat je ook nog steeds kunt profiteren van de salderingsregeling (nog zeker tot 2030) is de aanschaf in 2024 een goede keuze. Uit onderzoek van TNO is bovendien gebleken dat ook zonder de salderingsregeling de terugverdientijd 7 jaar is en de investering 15-20% oplevert. Waar haal je dergelijke rendementen nog?

VDM Solar B.V. biedt graag inzicht in de mogelijkheden. Neem direct contact met ons op voor een afspraak.

Deel dit artikel

Aan de slag met zonnepanelen in 2024? Kom met ons in contact voor de mogelijkheden

VDM Elektrotechniek Chris
Geschreven door
Roy - VDM Elektrotechniek

Roy van der Wiel

Roy houdt zich binnen VDM Elektrotechniek bezig met de juridische en financiële zaken.

Roy - VDM Elektrotechniek

Roy van der Wiel

Ondernemer in hart en nieren. Roy houdt zich binnen VDM Elektrotechniek bezig met de juridische en financiële zaken. Naast zijn werkzaamheden bij VDM Elektrotechniek is hij ondernemer in de financiële sector.

Bekijk ook eens